Tipovi kuhinja

Kuhinja je jedna od najzahtevnijih prostorija kod organizacije funkcionalnosti prostora. Spremili smo vam mali vodič za kuhinje po meri, a ukoliko planirate renoviranje ili selidbu da vam olakšamo celu situaciju.

Za kuhinju kažu da je srce doma i bez nje gotovo nije moguće zamisliti savremeni stan ili kuću. 

Pozicija kuhinje je uglavnom već definisana u planu kuće ili stana, ali vi možete korigovati malo funkcionalnosti ili dizajn i još više prilagoditi prostor sebi i svojim potrebama. 

Kuhinja više nije samo mesto za pripremu jela, već zona gde se okuplja porodica, zajedno sprema jelo i provodi vreme zajedno.

Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kako ne bi pogrešili.   

Za početak ćemo se upoznati sa nekim od osnovnih vodilja kako treba organizovati kuhinju da vam sve bude na dohvat ruke i da sve ima svoju funkciju. Pa ćemo ići redom.                     

Princip radnog trougla 

Stručnjaci za dizajniranje kuhinja su definisali osnovni model organizacije svake kuhinje da bi sve bilo na dohvat ruke i imalo određeni redosled. Redosled za najveću iskorišćenost i funkcionalnost kuhinje je sledeći.

Prvo ide prostor predviđen za pripremu namirnica, (radna ploča i frižider), zatim za obradu i pripremu hrane, (šporet i rerna) i na kraju za pranje posuđa (sudopera i sudomašina).

Kada se ovako formira kuhinja to se naziva princip radnog trougla i on je primenjiv na svaki od tipova kuhinje, kojima ćemo se detaljnije baviti dalje u tekstu.

Funkcionalne zone kuhinje

Svaka kuhinja po pravilu treba da ima tri funkcionalne zone:

Zona frizidera

Sadrži frižider kao i elemente za skladištenje namirnica, pribora kao i sitnih aparata za obradu namirnica.

Zona sudopere

Obuhvata sudoperu, sudomašinu, elemente za odlaganje sudova, posluživanje hrane, kanta za otpad.

Zona šporeta

Treba da ima šporet, rernu, ploču, kao i elemente za obradu namirnica i odlaganje začina i sl.

Vrste kuhinja

Neka od osnovnih podela kuhinja je na klasične (tradicionalne) i moderne kuhinje. Kod izbora najboljeg modela kuhinje za vas je uvek najbolje da se posavetujete sa stručnjakom.

Malo drugačija podela je na 5 tipova koja je sledeća:

1. Linearna kuhinja

Linearna kuhinja je kuhinja koja se najčešće koristi u uskim izduženim prostorijama. Vrlo je često u manjim stanovima kao najbolje rešenje i kao deo dnevne sobe koji je spojen sa kuhinjom. Prepoznaćete ovaj tip kuhinje je kao linija.

2. Paralelna kuhinja

Kod paralelne kuhinje njeni elementi su postavljeni u dva paralelna dela, jedan naspram drugog. Ovaj model se pokazao dosta efikasnim rešenjem.

3. L kuhinja

Delovi kuhinje se nastavljaju u nizu i pod pravim uglom se savjaju. Ovakvu kuhinju je lako organizovati.

4. U Kuhinja

Ovaj tip kuhinje je isključivo za veće i komfornije prostore. Oblikom slova U dobijamo veliki i dovoljan prostor za manevrisanje u kuhinji.

5. G Kuhinja

Ovaj model kuhinje je mnogo sličan U modelu kuhinje samo što ovde dobijamo dodatni prostor za odlaganje.

6. Kuhinje sa ostrvom

Kuhinjsko ostrvo

Po ugledu na moderne svetske kuhinje, trend kuhinjskog ostrva uveliko je zastupljen i kod nas. Kuhinjsko ostrvo se lepo kombinuje sa svim tipovima kuhinja, ali pod uslovom da ima dovoljno mesta. Kuhinjska ostrva mogu biti različito organizovana i uglavnom se savetuju većim prostorima, ali evo kako se može uklopiti u u manje prostore. 

Organizacija kuhinjskog ostrva može biti različita i može sadržati i sto i stolice obično barske. Postoje i opcije sa sudoperom, pločom i rernom, prostorom za odlaganje i pripremu hrane. Tako da kuhinjsko ostrvo dobija centralno mesto kuhinje. 

Ukoliko vam treba nova kuhinja i imate primere koji vam se dopadaju javite nam se da se dogovorimo i zajdno dođemo do vaše idealne nove kuhinje.

Pozovite nas za savet: 

+381 61 2040 070


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now ButtonPozovite nas